Det sagde en af børnene. Det er ikke unaturligt at der er meget kropslig uro i børneyogatimerne. Ofte fornemmer jeg det kan skyldes træthed og hos de 6årige er der også en naturlig motorisk forklaring som du kan læse mere om i et tidligere indlæg:
Børneyoga er et fantastisk supplement til indskolingen da overgangen fra børnehave til skole kan opleves spændende og overvældende for mange børn. Flere krav, nye venner, nyt sted, ny identitet/rolle og
I dag vil jeg fortælle lidt om hvordan vi voksne hjælper og støtter børnene i at regulere sig selv. Mange voksne oplever børns uro som negativ i stedet for at være nysgerrige på hvad uroen kan handle om og hvordan vi kan støtte børnene i at lære at regulere sig selv fx de følelsesmæssige, fysiologisk og psykiske behov, så kommer vi til at skælde dem ud med:
OPFØR DIG ORDENTLIG! SÆT DIG NED! HOLD SÅ MUND! JEG GIDER IKKE DET SKABERI
osv. osv. og hvad nu ellers vi voksne kan komme til at sige som forældre eller fagperson.
Uro hos børn kan være et tegn på mange ting. Det kan være et basal behov som at man skal på toilettet eller som benævnt træthed og søvnmangel eller simpelthen at din hjerne er overfyldt med indtryk og ”stresset”, så din hjerne har brug for lade op med ny energi.
Jeg fortæller børnene at hjernen har brug for ”fred og ro” og det kan yoga hjælpe med at give den. Vores hjerne er en del af nervesystemet og det kan blive overloadet som en computer med alt for mange programmer og for lidt lagring. Børn i skolealderen får rigtig mange nye indtryk og de skal altså have tid til at fordøjes. Det fordøjer vi også i forskellig tempo.
Nogle dage kan benene altså være helt vilde som barnet beskriver. Andre dage er det måske armene der opleves helt ustyrlige. Andre dage kan det være tankerne der myldrer rundt som en travl myreture. Det er helt naturligt. Jeg henvender mig altid til der hvor uroen sidder og siger til børnene:
“Fortæl dine ben at de må være rolige nu. Her kan du føle dig tryg for vi passer godt på hinanden”
Børneyoga åbner på legende vis redskaber som børnene kan tage med sig til at lære at finde ro i kroppen. Det er ikke usædvanligt at når jeg beroliger et barn ved håndspålæggelse at jeg mærker de små børnehjerter hamrer og galopperer derud af og mærker kroppe som er helt opspændte. Uroen ser jeg som en invitation til at skifte gear og tempo, så roen kan lande inde i kroppen og bagefter siger børnene som regel:
“Åh hvor jeg træt, jeg vil gerne blive liggende..”
Yes, så er det parasympatiske nervesystem er aktiveret og roen på vej ind i kroppen.
Før ro kommer nogle gange uro – ligesom regnen kommer før regnbuen viser sig..
Tak fordi du læste med!
Namasté – Lyset i mig takker lyset i dig – især på disse novembermørkedage.
Solhilsner og regndans fra Bibi
Skriv et svar