Udgangspunktet for min filosofi i børneyoga er at alle mennesker – du og jeg – vi gør det altid så godt som vi kan. I børneyoga booster vi dine positive tanker om dig og de udfordringer du møder. Vi bevæger os ud fra et ressourcefuld menneskesyn baseret på tillid til sig selv og andre mennesker
Rigtig mange mennesker, børn og voksne, tvivler alt for meget på egne evner. De tvivler så meget og bliver så bange for at lave fejl at de helt undgår situationer eller opgaver, hvor de kan risikere at fejle. Det er et symptom på den præsentationskultur vi længe har levet i og den påvirker vores børn negativt.
I børneyoga lærer vi at turde begå fejl – at træde derud hvor vi ikke altid har balancekunst – at vi faktisk nogle gange falder, slår en stor prut, griner for højt og at yoga nogle gange er svært, nogle gange sjovt …OG DET ER HELT OKAY.
Vi øver os i at sige til os selv:
“Jeg gør det altid så godt som jeg kan”
..også selvom det ikke føles sådan.. og du har sikkert højere forventninger til dig selv og din formåen.
Men yoga handler ikke om at præstere. Yoga handler i højere grad om engagement, lyst til at ville, nysgerrighed og sansning. Vi mærker hele kroppen . Udenpå og indeni. Vi mærker hjertet der banker ubetinget for os, sender kærlighed, blod, varme og energi rundt i kroppen, men vi mærker jo også vores usikkerheder, mindreværd, frygt, nervøsitet (kender du følelsen af hjertebanken lige før du skal tale foran mange ny mennesker?). Alle mennesker indeholder styrke og sårbarheder, tro og tvivl. Vi er så gode til at rumme andre, men ikke altid os selv. Det hele er dele af dig. Både troen og tvivlen på egne evner og det er en del af udviklingen til at være og blive hele sunde, stærke og selvstændige mennesker.
Vi voksne har ansvaret for at bremse den tsunami af præsentationsangst der lever i vores kultur. Vi voksne skal turde sættes os selv mere i spil og på spil.
Vi skal vise børn og unge at mod kommer fra hjertet og mod handler om at turde tro på sig selv, selvom du tvivler eller føler dig usikker, flov, pinlig eller skammer dig over et eller andet.
Vi gør altid vores bedste, ellers havde du jo nok gjort noget andet.
Måske kender du allerede den gamle indianske visdom om de to ulve inde i alle mennesker? Det er en fortælling der minder mig at vælge at lytte til den gode ulv i mig, når den onde ulv hyler højest med sine tvivlende og usikre tanker, for jeg gør altid mit bedste.
En indianerhøvding fortæller sit barnebarn:
“Inde i dig kæmper to ulve mod hinanden. Den ene repræsenterer vrede, misundelse, sorg, fortrydelse, arrogance, selvmedlidenhed, skyld, had, hovmod, løgn, tvivl og egoisme. Den anden repræsenterer tro, håb, kærlighed, fred, ydmyghed, venlighed, empati, gavmildhed og sandhed.”
“Hvilken ulv vinder?” spørger barnebarnet
Høvdingen ser barnebarnet i øjnene:
“Den, du fodrer”
(jeg ved ikke hvem der har malet gavlmaleriet)
Tak fordi du læste med igen – måske får du inspiration og mod i hjertet til at være mere dig selv, når du ved du altid gør dit bedste.
Vores hjerter er fuld med mod og kærlighed . Det kan være du har glemt det midt i denne skøre coronatid, hvor negativitet, brok, frygt og usikkerhed fylder hos rigtig mange både store, små, unge og gamle sjæle
Namaste – må lyset i dig skinne ekstra meget i mørket – Glædelige solhilsner fra Bibi
Skriv et svar